Sabor violinista Srbije i Sabor trubača spremni za nastavak velike fešte

Sabor violinista Srbije koji se održava u Pranjanima i Sabor trubača koji se već 60 godina održava u Guči gotovo je izvesno da će biti održani ove godine.

Kako i na koji način će biti organizovani ostaje da se organizatori ova dva velika festivala narodnog stvaralaštva dogovore na zajedničkim sastancima, kaže predsednik Saborskog odbora violinista Dejan Kovačević i predsednik Saborskog odbora trubača Milivoje Dolović.

Kada je reč o Saboru trube u Guči, ova manifestacija ima tradiciju dugu 60 godina, i tokom svog postojanja opravdala je epitet tradicionalne svetske manifestacije i jedinstvene smotre trubača koja tokom svakog avgusta okupi na desetine hiljada posetilaca iz Srbije i inostranstva.

Sabor violinista Srbije jedna od zapaženijih manifestacija narodnog stvaralaštva pokrenut je 2019. Godine u Pranjanima, u slavu i čast violine, kraljice instrumenata. Samo u prvoj godini održavanja ova manifestacija okupila je 50.000 ljubitelja violine u malu gorljomilanovačku varošicu koja je od tada ponela titulu prestonice violine.

„Nadamo se i verujemo da će naša država do početka leta vakcinacijom poraziti najveću pošast 21. veka i da će se naši saboraši konačno ponovo okupiti u Pranjanima, da slavimo pobedu života nad smrti” , rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac i Saborskog odbora, Dejan Kovačević.

Sličnog mišljenja je i Milivoje Dolović, koji očekuje da se uskoro okupe predstavnici ogranizacionog Odbora koji će ustanoviti način na koji će festivali biti održani, ali i da će se voditi računa o situaciji koja nas je zatekla u proteklih godinu ipo dana.

„Sabor trubača nije manifestacija koju posećuje dve, tri hiljade ljudi, već broji na desetine hiljada posetilaca. U tehničkom smislu mi smo spremni da se Sabor održi, što bismo najviše i želeli, ali uz zadršku da ipak sve zavisi od epidemiološke situacije. S obzirom da se imunizacija kako u celoj državi, pa tako i u našoj opštini odvija po planu, nadamo se da ćemo do avgusta steći kolektivni imunitet i da će Sabor moći da se održi”, dodao je Milivoje Dolović.

Lučani Info / GZS