Seoski turizam ovog leta dobija šansu: U domaćinstvima zapadne Srbije sve je spremno za prve goste

Na samo desetak kilometara od Guče, nalazi se selo Gornja Kravarivca u kome se skriven od gradske vreve nalazi etno kompleks „Vajati”.

Ovaj etno kompleks posećuju kako domaći, tako i strani gosti, koji su se i ovog leta najavili.

U „Vajatima” Gornje Kravarice, gosti mogu uzeti učešće u spravljanju i pripremi hrane, dok strani gosti mogu naučiti kako se prave srpska jela.

Olivera Radičević, domaćica u etno kompleksu „Vajati”, foto: GZS

Olivera Radičević, domaćica u etno kompleksu „Vajati” kaže da tokom perioda epidemije virusa korona nisu imali goste, sada se ubrzanim tempom vrše pripreme, čišćenje i dezinfekcija, prvi gosti su se već najavili, a kako kaže, povećano je interesovanje za ovaj vid odmora na selu.

„S obzirom da je ove godine specifična situacija, da će biti komplikovano što se tiče putovanja, mnogi se odlučuju da odmor provedu u Srbiji. Nama se uglavnom najavljuju domaći tuiristi, mada imamo već dogovorene grupe gostiju iz Rusije, ali videćemo kako se situacija bude razvijala vezano za epidemiju, te ćemo se u skladu sa tim i ponašati, možda pomeriti termine”, rekla je Olivera.

Prema njenim rečima povoljnosti kad se neko iz grada odluči da provede odmor u „Vajatima” su prvenstsveno zdrava sredina. Ljudi se u pravom smislu restartuju čak i za dva dana koja provedu ovde.

„Ovde postoje apartmani i može se napraviti i socijalna i fizička distanca ukoliko gost to želi, sve je odvojeno, imamo dve tri celine, ogromno je prostranstvo, zagarantovan je bezbedan boravak gostiju,” kaže Olivera.

Osim dobre hrane i kvalitetne usluge u „Vajatima” postoje i razne aktivnosti u vidu zalivanja cveća, branja malina i ostalih zanimacija vezanih za svakodnevni život na selu.

„Mi ovde proizvodimo sir, kajmak, sokove i to je još jedan razlog da gost dođe ovde i naravno da i kasnije koristi naše proizvode,” dodaje ona.

Olivera ističe da je ove godine veće interesovanje domaćih gostiju, te će se prijaviti i za vaučere koje je opredelila Vlada RS, i ona smatra da je to značajan potez kako za korisnike, tako i za njih kao ugostitelje.

Lučani Info / GZS