Skupština usvojila program poljoprivrede

Na sednici Skupštine opštine Lučani, 20. po redu, razmatran je i, između ostalog, usvojen Program podrške poljoprivredi za 2021. godinu, za koji je u opštinskoj kasi opredeljeno 45,3 miliona dinara što je do sada najviše sredstava za ovu oblast.

Kako je naveo predsednik opštine Milivoje Dolović, lokalna samouprava je prepoznala interes da, iz godine u godinu, izdvaja sve više sredstava za poljoprivredu.

-Agrarni budžet opštine Lučani za 2016. godinu iznosio je 16 miliona, a prošle godine 38 miliona dinara. Plan nam je da naredne godine bude više od 50 miliona dinara, što nas po iznosu sredstava namenjenih za poljoprivredu, u odnosu na celokupna budžetska sredstva, stavlja u red lokalnih samouprava koje izdvajaju najviše sredstava za te namene u zapadnoj Srbiji – istakao je predsednik opštine Dolović.

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili i izmene pravilnika o kriterijumima i postupku dodele sredstava crkvama i verskim zajednicama. U prethodnom periodu za tu namenu iz opštinskog budžeta je izdvajano 1,4 miliona dinara, pa je sedam crkvenih opšina sa teritorije opštine godišnje dobijalo po 200 hiljada dinara. U ovoj godini ukupan iznos sredstava namenjenih crkvenim opštinama u dragačevskom kraju iznosi tri i po miliona dinara, tako da će svakoj od njih pripasti po 500 hiljada dinara.

Odbornici su razmatrali i usvojili i Plan rada Turističke organizacije opštine Lučani. Doneli su i odluku da se stavi van snage zaključak Skupštine opštine Lučani od 26.februara 1999.godine kojim je Vladi RS predloženo da se upravljanje, to jest staranje nad prirodnim dobrom „Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura“ poveri Turističkoj organizaciji Čačak. Kako je objasnio predsednik opštine Dolović, razlog donošenja tadašnje odluke bilo je to što opština Lučani u momentu donošenja tog zaključka nije imala svoju turističku organizaciju. Istovremeno, ovom odlukom se se upravljanje nad prirodnim dobrom „Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura“ na teritoriji koja pripada Opštini Lučani poverava Turističkoj organizaciji Opštine Lučani.

-Sada, posle 22 godine, potpuno smo institucionalno, tehnički i kadrovski spremni da u okviru naše Turističke organizacije kvalitetno i na pravi način gazdujemo Ovčarsko-kablarskom klisurom na delu teritorije Opštine Lučani, pa smo odluku iz 1999.godine stavili van snage. Dali smo gazdovanje Turističkoj organizaciji Opštine Lučani „Dragačevo“ Guča na delu teritorije Ovčarsko-kablarske klisure i predložili Vladi Republike Srbije da donese zaključak da se o Ovčarsko-kablarskoj klisuri staraju Turistička organizacija Čačak i Turistička organizacija Opštine Lučani na delu naše teritorije – objasnio je Dolović.

Na sednici su, takođe, usvojeni i izveštaji o radu JKP „Komunalac“ Lučani i Kulturnog centra opštine Lučani, oba za 2020. godinu.Usvojeni su i Plan rada Opštinskog štaba za vanredne situacije i Program mera i radova na smanjenju rizika od poplava na teritoriji Opštine Lučani za 2021. godinu, finansijski plan Doma zdravlja Lučani, ovogodišnji program kuhinje Crvenog krsta, kao i izveštaj o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji Radarskog centra Užice u 2020.godini.

Lučani Info / foto: GZS