Slavuj iz Mrčajevaca, ove godine slavi rođendan bez koncerta

Miroslav Ilić, već godinama unazad, na svoj rođendan, 10. decembra održava solistički koncert. Ipak, ove godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, tradicionalni koncert neće biti održan, prenosi portal Zvuci Srbije.

On je rođen 10. decembra 1950. godine, u selu Mrčajevci kraj Čačka. Jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih srpskih pevača narodne muzike.

Završio je Gimnaziju u Čačku, a potom je upisao Elektrotehnički fakultet u Skoplju.

Miroslav je kao dečak bio hipik duge kose i iscepanih farmerki, koji je slušao Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, Iglse.. Međutim, muzičke vode odnele su ga u potpuno drugačiji pravac. Pevačku karijeru započeo je 1972. godine, pesmom ,,Devojka iz grada”, za koju je tekst pisao Obren Pjevović, a snimljena je za izdavačku kuću Diskos iz Aleksandrovca. Nakon te pesme, veliki uspeh ostvario je sa LP pločom „Sreli smo se, bilo je to davno” koju je 1979. snimio za Produkciju gramofonskih ploča Radio televizije Beograd. Sledećih godinaa započeo je saradnju sa kompozitorima Draganom Aleksandrićem, Predragom Vukovićem Vukasom i tekstopiscem Radmilom Todorović Babić. Brigu oko njegove karijere preuzima menadžer Raka Đokić i nastupa na koncertima sa Lepom Brenom, kao najtraženiji i najtiražniji estradni duet. Snimaju i mini-LP sa hit – pesmom „Jedan dan života” 1985. godine.

Učestvovao je na brojnim festivalima, kao što su „Jugoslovenski sabor”, „Ilidža”, „Hit parada”, „Šumadijski sabor”, „Moravski biseri”, MESAM”… Dobitnik je Estradno-muzičke nagrade Srbije, 2016. godine i Estradno – muzičke nagrade Srbije za životno delo 2018. godine.

Najveći hitovi u njegovoj karijeri su: „Devojka iz grada”, „Moravsko predvečerje”, „Vino točim, a vino ne pijem”, „Pozdravi je, pozdravi”, „Jesen sedamdeset i neke”, „Polomiću čaše od kristala”, „Još te nešto čini izuzetnom”, „Ova noć”, „Božanstvena ženo”, „Bili smo drugovi”, „Tebi”, „Luckasta si ti”, „Smej se, smej”, „Lažu da vreme leči sve”, „Amerika”…

Lučani Info / Zvuci Srbije