Smanjuje se broj prvih pregleda, ali pritisak na bolnicu neće jenjavati do polovine decembra, još šest osoba preminulo

Epidemiološka situacija u Čačku je teška ali izjednačen broj prvih i kontrolnih pregleda u prethodna dva dana uliva nam optimizam, kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„U bolnici je trenutno smešteno 206 pacijenata, 115 pacijenata je u non kovid sistemu, dakle, ni malo zanemarljiv broj pacijenata koji leže po drugim osnovama u bolnici”, istakao je Todorović.

„Što se tiče intenzivne nege, 10 pacijenata priključeno je na respiratore, trenutno imamo i slučaj obolela trudnice ali i male dece sa lakšom kliničkom slikom”, rekao je prvi čovek grada Čačka.

On je naglasio da je za Plavu halu obezebeđeno još 40 boca kiseonika sa svim razvodima, tako da je od 168 postelja 88 potpuno opremeljeno kiseoničkom podrškom. Trenutno se u Plavoj hali nalaze 32 pacijenta.

„Ono na čemu smo takođe radili jeste pravovremena dostava hrane, obezbeđena su tri obroka, dodatnih sedam ležajeva za zdravstvene radnike. Hranu obezebeđuje grad Čačak, a u halu je dopremaju Štab za vanredne situacije i Civilna zaštita. Grad pruža kompletnu logističku podršku, tu se prvenstveno misli na infektivni otpad, kao i na dezinfekciju prostora”, objasnio je Todorović.

Prema njegovim rečima u non kovid sistemu u proseku se radi oko pet hirurških intervencija.

Rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona virusa dr Mihailo Luković potvrdio je da broj prvih pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja jenjava kao i da je to prvi pokazatelj da epidemija polako opada, ali da to još uvek ne znači da će se pritisak na bolnicu smanjiti.

Rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona dr Mihailo Luković, Foto: GZS

„To se može očekivati tek polovinom decembra kada se može očekivati vidni pad broja obolelih, a do Božića da epidemija utihne. Zbog velikog priliva pacijenata iz Ivanjice i Lučana njihov obimniji priliv tek se može očekivati, dok se Gornji Milanovac dobro organizovao i tok epidemije i dinamika je slična kao i u Čačku”, kazao je dr Luković.

On je istakao da je u kovid ambulantama Doma zdravlja registrovano 550 pregleda od čega 239 prvih i 317 kontrolnih, dok je u bolnici bilo 223 pregleda, 29 prijema , 20 otpusta i šest smrtnih slučajeva (1943, 1950, 1954, 1938, 1958, 1946. godište).

Što se tiče broja novoinficiranih ZZJZ je dao podatak da je od 455 pregledanih uzoraka pozitivno u Čačku 119, Lučanima 36, Gornjem Milanovcu 51 i Ivanjici 51.

Lučani Info / GZS