Smirivanje reka u dragačevskim selima: Bjelica i Gorušica u koritu

Posle nekoliko besanih noći građani Dragačeva mogu da odahnu.

Reke Bjelica i Gorušica, koje su u utorak ujutru “podivljale” i potopile stotinak kuća u dragačevskim selima, posebno u Viči i Guči, u sredu su se vratile u svoja korita. Napaćeni meštani konačno su posle tri neprospavane noći mogli da odahnu, pa su se juče posvetili čišćenju mulja iz svojih domova i dvorišta, obilasku oranica koje su bile pod vodom, vraćanju stoke, koju su morali da isele, u štale.

Dole, kraj Bjelice imali smo skoro hektar pod kukuruzom. Od toga nema sada ništa. Jadan ti je ovaj seljak, muči se, radi, samo da bi imao šta da pojede, ništa više, i to mu za tren priroda, ista ona koja ga i hrani, sve uzme. Takva ti je naša sudbina. A u kući da ne pričam, šta je sve propalo – od zamrzivača do televizora, nameštaja… Ma, sve – ispričala nam je Jela Dramlić iz Dragačeva, koja se, kako kaže, nikada u životu nije više obradovala suncu do juče.

U sredu ujutru formirane su komisije za procenu štete na stambenim objektima, na privrednim subjektima i saobraćajnoj infrastrukturi, koje su odmah izašle na teren. Prema rečima predsednika opštine Milivoja Dolovića, pored brojnih domaćinstava koja su nastaradala, sigurno je oštećeno više od 30 kilometara opštinskih puteva drugog reda, kao i šest mostova, koji su trenutno neprohodno. Nakon padavina, dodao je Dolović, pokrenula su se i klizišta, pa je sada pažnja usmerena i na kritična mesta, koja bi mogla da naprave takođe ogromne štete.

Dan nakon poplava ekipe komunalnih preduzeća su na terenu, popravljaju putne pravce koji su još uvek u prekidima. Dosta je oštećenja na mostovima i propustima, a ekipe JKP krenule su da peru ulice i da dezinfikuju pre svega javne površine, a zatim i kuće i objekte koji su bili poplavljeni – kazao je Dolović.

Sistem odbrane u donjem toku Bjelice, odnosno u samom centru Lučana izdržao je nalet bujičnih voda, pa su tako naselja Đerać i Dljin, koji su 15 godina plavljeni, u ovom naletu vode ostali suvi.

Meštani Viče čiste mulj – Foto: V. Ilić

Bedemi u Dljinu i Đeraću vrše funkciju za koju su napravljeni. Uspeli su da zadrže Bjelicu u svom rečnom koritu i bukvalno nijedna kuća u tom delu i industrijskoj zoni nije poplavljena – zaključio je predsednik Opštine Dolović.

MORAVICA SE SMIRUJE

Lagano se smirivala i Moravica, koja je iza sebe u Ivanjici ostavila pravu pustoš. Putna infrastruktura je u katastrofalnom stanju, a potpuno su odsečeni putni pravci prema Osonici, Lukama, Kumanici, Pridvorici i Goliji. U Sađavcu voda je bukvalno odnela most, a u Međrečju je nekoliko privrednih objekata bilo pod vodom. Malinjaci su takođe pretrpeli stopostotnu štetu.

Malina je taman lepo krenula, ali sada više neće imati da se ubere ni za šaku – kazao nam je Milanko Belić iz Ivanjice.

Ivanjičani su već treći dan bez pijaće vode, a vodom se snabdevaju iz cisterni koji su raspoređeni po gradu.

Stradao most u Ivanjici

MORAVA

Zapadna Morava u noći između utorka i srede izlila se u Ovčar Banji, kao i u priobalju u samom Čačku, pa se deo oko SC “Mladost” našao pod vodom. Velikim naporom dobrovoljaca koji su punili i postavljali džakove peskom, odbranjen je bazen, kao i Borčeva hala. Morava se juče polako vraćala u svoje korito.

Lučani Info / Novosti / V. ILIĆ