Spisak mlade reprezentacije: Novajlije iz Lučana, TSC-a i Proletera, poziv i za Veljka Nikolića

Veliki problemi u odbrani za Iliju Stolicu uoči duela sa Letonijom i Bugarskom.

Selektor mlade reprezentacije Srbije (U21) Ilija Stolica saopštio je spisak igrača za predstojeće mečeve u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope protiv Letonije u gostima (4. septembar) i Bugarske (8. septembar, stadion u Gornjem Milanovcu). Posle nešto slabijeg starta Orlići nemaju pravo na grešku. Poljaci, trenutno drugoplasirana selekcija u našoj grupi, beže im tri boda uz meč manje. Rusija je već odmakla.

Jasno je da kiksa ne sme da bude, pa je mladi stručnjak za septembarske izazove pozvao 29 igrača. Sa mladom reprezentacijom više nisu Strahinja Pavlović i Dušan Vlahović, novi aduti Ljubiše Tumbakovića.

Nema previše iznenađenja u timu Ilije Stolice. Dobrim igrama u Superligi pozive su zaslužili Nemanja Mićević, defanzivac lučanske Mladosti, zatim Mihajlo Banja (TSC), te Viktor Živojinović iz Proletera.

Tu su Filip Stevanović kao najtalentovaniji igrač Srbije, dok se klupskim drugovima Njegošu Petroviću i Željku Gavriću, pridružio i Veljko Nikolić.

„Malo je specifična situacija prouzrokovana pandemijom koronavirusa sa kojom se suočava ceo svet. Jednostavno nismo sigurni za jedan broj igrača u kakvoj se formi nalaze, a s druge strane imamo situaciju sa bonus igračima u Superligi koje želimo da upoznamo sa našom idejom i načinom rada u reprezentaciji, ali i da dožive jednu satisfakciju, rekao bih nagradu za ono što pružaju u svojim klubovima na terenima elitnog ranga. Kada govorim o toj grupi igrača onda je spisak mogao možda biti i veći, ali imaćemo i sledeće okupljanje, tako da je na igračima iz naše lige da se pokažu i nametnu”, poručio je Ilija Stolica.

 I pored proboja bonus igrača iz Superlige najviše se očekuje od internacionalaca. Tu, pre svega, mislimo na Nikolu Čumića, braću Ilić, te Slobodana Tedića.

“Imamo grupu igrača koja je do sada iznela ovaj deo kvalifikacija, međutim to nije zatvorena priča, uvek će biti novih igrača, nekog ko se ističe u datom trenutku i nalazi se u dobroj formi. Internacionalci koje smo zvali već su bili na spisku i opet ćemo ih zvati bez obzira na njihov status u klubovima. Želimo da budu sa nama na licu mesta kako bismo se uverili koliko su spremni u ovom trenutku. Jedna grupa igrača nije imala takmičarsku utakmicu još od marta i to nam svakako predstavlja veliki problem. Dosta njih ima problem sa nedefinisam statusom u klubu, tako da želimo i njima da budemo podrška, budemo uz njih kada im se možda lomi njihov status u klubovima, tako da je logično da budu uz nas. Videćemo kada budemo zajedno da li su i koliko spremni da pruže reprezentaciji u predstojećim utakmicama. Standardni su članovi i moramo da budemo uz njih. Moram da kažem da, kada se radi o linijama tima, imamo dosta problema sa zadnjom linijom. Sveta Marković izlazi iz povrede, Strahinja Pavlović je dobio poziv za A tim i ovom prilikom mu čestitamo… Voleo bih da tim putem ide što veći broj igrača iz mlade selekcije. I Dušan Vlahović je sa A selekcijom… U zadnjoj liniji imamo i slučaj Ranka Veselinovića koji zbog cele ove situacije nije u mogućnosti da bude sa nama. Mogao bi da doputuje iz Kanade, ali pravila nalažu da zbog pandemije u povratku mora da provede određeno vreme u karantinu i desilo bi se da ga potpuno izbacimo iz takmičarskog ritma. Tek se ustalio u novom klubu i odlučili smo da nije dobro za njega i njegovu karijeru da ga poremetimo jednim pozivom koji bi mogao da mu iskomplikuje trenutnu situaciju”.

Orlići su se već susretali sa Letonijom i Bugarskom, i osvojili šest bodova. Međutim, imali su problema.

“Karakteristično je za obe selekcije da bez obzira na imena koja igraju, primaju veoma malo golova. Letonija je primera radi igrala sa Bugarskom 0:0 a pokazali su i ovde u Novom Sadu da su nezgodan protivnik. Imamo, dakle, ispred nas disciplinovanu ekipu koja se oslanja na jedan defanzivni pristup fudbalu i kroz brze napade pokušavaju da ugroze protivnika, Mi moramo da budemo pametni, strpljivi, mislim da je kvalitet na našoj strani i treba da donesemo bodove sa tog gostovanja. Posle toga nas čeka Bugarska, ekipa koja je prilmila najmanje golova u kvalifikacijama, čvrsta i stabilna selekcija sa malo drugačijim sistemom igre, većim kvalitetom u odnosu na Letoniju, ali isto tako mislim da je i u ovom slučaju kvalitet na našoj strani. U Bugarskoj smo pobedili, verujem da to možemo da ponovimo i na našem terenu”, zaključio je Ilija Stolica.

Lučani Info / Mozzartsport