Štab za vanredne situacije održao je 97. redovnu sednicu

Štab za vanredne situacije održao je 97. redovnu sednicu na kojoj je najpre razmatrana trenutna epidemiološka situacija na teritoriji opštine Lučani po pitanju kovid virusa.

Direktor Doma zdravlja, dr Danica Stefanović, je obavestila članove Štaba da je od početka drugog talasa virusa, dakle od 1. jula do danas u Domu zdrava u Lučanima urađeno 649 pregleda, 324 serološka testa. Takođe, urađeno je 123 PSR testa, 35 lica je kovid obolelo , 6 hospitalizovano, 1 lice je preminulo, 10 lica je izlečeno, dok se za 21 lice čeka izveštaj za urađen test.

Kovid ambulata Doma zdravlja kontinuirano radi od 17. marta, dok se u Stacionaru neprestano leče bolesnici sa drugim bolestima. Stacionar je zatvoren za posete, kako virus ne bi ušao među starije i teže obolele kojih trenutno ima 17 na bolničkom lečenju.

U nastavku sednice, Štab je razmatrao izveštaj o stanju ugroženosti od poplave od 23. juna na teritoriji opštine Lučani u okviru koga je načelnik Štaba, Zoran Vučićević, naveo da se junska poplava može ubrojati u desetogodišnje poplave sa visokim nivoom voda, velikom plavljenom površinom i relativno dugim trajanjem, s obzirom da se radi o bujičnim vodama. Tokom poplave je poplavljeno 100 domaćinstava i ugroženo 370 stanovnika. Skoro totalno je uništeno poljoprivredno zemljište u površini od 500 hektara, pod zasadima maline, kupine, deteline, krompira, povrća.

Oštećeno je oko 20 kilometara opštinskih putnih pravaca i oko 150 kilometara nekategorisanih puteva. Voda je ušla i oštetila zgrade javnih ustanova, i to: Srednje škole u Guči, Osnovne škole u Viči, Elektrodistribucije – RJ Guča. Preduzete su brojne mere na zaštiti i spasavanja ljudi i materijalnih dobara. Formirane su komisije za procenu štete na privrednim subjektima i stambenim objektima. Šteta navedena u privredi iznosi oko 140 miliona dinara, dok je za 74 stambena objekta određena kategorija oštećenja od prve do pete, što kroz novčanu pomoć iznosi od 120 do 600 hiljada dinara adekvatno kategoriji oštećenja.

Razmatrajući uočene probleme tokom junske poplave i nedefinisane aktivnosti u radu crpne stanice u Lučanima, na panelima koji se postavljaju na dljinskom mostu, bedema u Đeraću, kao i kišne kanalizacije, Štab je zauzeo stav da se na zajedničkom sastanku predstavnika loklane samouprave, preduzetnika i javnog preduzeća „ Srbijavode“ jasno iskažu zaduženja tokom poplavnih talasa.

Štab za vanredne situacije je dao saglasnost na rad novoizgrađenog plivačkog bazena za posetioce, s tim što se u svemu moraju poštovati propisane odredbe Vlade Republike Srbije. Štab je dozvolio baštama restorana da mogu da rade do 23 časa, umesto dosadašnjeg ograničenja do 22 časa.

Lučani Info