Štab za vanredne situacije opštine Lučani podneo izveštaj o aktivnostima tokom epidemije

Štab za vanredne situacije opštine Lučani je u utorak 27. maja, održao svoju 92 sednicu na kojoj su detaljno razmatrane sprovedene aktivnosti tokom vanrednog stanja uslovljenog korona virusom.

U izveštaju Štaba se navodi da je od 16. marta, kada je proglašeno vanredno stanje, održano šest sednica na kojima su definisani načini realizacije preporučenih mera republičke Vlade, republičkog kriznog štaba, Ministarstva zdravlja i Ministarstva lokalne samouprave i u skladu sa njima donete brojne naredbe, zaključci i preporuke. Štab je bio u stalnom radu i praćenju situacije na terenu. Angažovano je preko 50 poverenika civilne zaštite, oko 40 volontera kao i zaposleni u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima koji su pružali pomoć građanima, posebno licima starijim od 65 godina u nabavci hrane i lekova.

Opštinska uprava je organizovala kol – centar Lučanima i Guči, u kojima je od polovine marta do polovine maja evidentirano preko 500 poziva i izvršena 105 isporuka hrane i lekova. Redovno su pružane informacije o propisanim merama privrednim subjektima, ustanovama i građanstvu.Uprava je inabavila hiljadu litara koncentrovanog dezinfekcionog sredstva i opremu za dezinfekciju javnih površina i ustanova. Obezbeđene su dovoljne količine sredstava za ličnu zaštitu zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama kao i brojnima maloprodajnim objektima.

JKP „Komunalac Lučani“ je naizmenično vršilo pranje ulica i dezinfekciju javnih površina, stambenih zgrada i ustanova. Preduzeće je postavilo četiri cisterne sa natrijumhipohloritom, koji su koristili građani za dezinfekciju u domaćinstvima. Obezbedilo je dodatno iznošenje smeća i saniralo četiri velike havarije na magistralnom vodu.

Dom zdravlja je tokom epidemije zbrinjavao pacijente u redovnimi hitnim službama koje su dežurale 24 sata, prema posebno propisanom protokolu. Higijensko sanitarne procedure su podignute na najviši nivo u vidu stalnog čišćenja, dezinfekcije, upotrebe zaštitne opreme od strane zaposlenih kao i UV lampi. Izvršena je nabavka maski, rukavica i zaštitnih kombinezona. „MB Namenska“ je donirala 200 litara alkohola i 200 pari rukavica, preduzeće „Inmold“ Požega 60 vizira a šivara „Vjetrović“ iz Guče sašila kombinezone za potrebe zdravstvenih ustanova u Lučanima i Guči.

U Kovid ambulantama, su vršeni trijažni pregledi pacijanata sa simptomima, uzimani uzorci i vođena evidencija potencijalno zaraženih. Ukupno je urađen 91 test kod 89 lica, od čega su tri testa bila pozitivna, ostala tri pozitivna testa urađena su u bolnici Čačak. Tokom vanrednog stanja, stacionar u Guči je primio sve naše pacijente iz bolnice Čačak.

Obavljeno je 14500 pregleda,u Hitnoj službi preko dve hiljade kao i 50 pregleda kućnih poseta. U Kovid ambulantama je obavljen 361 pregled, dato oko 100 telefonskih saveta.

Služba za zdravstenu zaštitu dece je u ovom periodu obavila oko dve hiljade redovnih kao i 97 dodatnih pregleda u Kovid ambulanti. U laboratoriji je urađena dijagnostika za preko 1600 pacijenata.
Tokom epidemije u stalni radni odnos u Dom zdravlja primljeno je četiri lekara i šest medicinskih sestara, dok su pomoć u povećanom obimu posla pružile čistačice, spremačice i kuvarice iz škola i vrtića. Za sve zaposlene u Domu zdravlja od 1. juna će se raditi serološki testovi na ovaj virus.

Centar za socijalni rad je obavljao posebnu brigu i pojačanu pomoć kako svojim stalnim korisnicima tako i drugim građanima naše opštine. Izvršena je podela paketa sa osnovnim životnim namirnicama najugroženijim porodicama koje je obezbedila lokalna samouprava. Pored brojnih redovnih i dodatnih aktivnosti, posebno je pružana psihosocijalna podrška građanima.

Crveni krst je tokom epidemije organizovao podelu obroka za korisnike narodne kuhinje,pomoć u paketima i realizovao dve akcije dobrovoljnog davalaštva krvi.

Policijska stanica je vršila proveru kretanja građanaza vreme policijskog časa kao i proveru onih koji su se nalazili u postupku samoizolacije.

Privredni i ugostiteljski objektisupokazali odgovornst u primeni propisanih mera za zaštitu zaposlenih igrađana od virusa, zbog čega nije bilo širenja zaraze na radnom mestu. Osoblje maloprodajnih objekata i apoteka su bili posebno izloženi svakodnevnim zadacima snabdevanja građanstva i merama njihove zaštite i pri tom pokazali izraženu efikasnost, organizovanost i odgovornost.

Građani naše opštine su pokazali zavidan nivo disciplinovanog ponašanja što je bio osnov za očuvanje zdravlja i sprečavanje širenja virusa u opštini Lučani, rečeno je na Štabu.

Članovi opštinskog štaba su zaključili da je tokom trajanja epidemije izazvane kovid virusom, pokazan visok nivo odgovornosti čitave društvene zajednice ali i da je neophodno kontinuirano raditi na stalnom jačanju sistema zaštite građana opštine Lučani od brojnih izazova savremenog života.

Lučani Info