Sve više zainteresovanih za etno turizam u “maloj Švajcarskoj” podno planine Jelice

Za vreme Sabora trubača u Guči najviše je gostiju u Dragačevu. Ove godine, nije održana najveća trubačka manifestacija ali su bili brojni domaći turisti. Sve je bolja ponuda i sve je više ljudi koji počinju da se bave etno turizmom.

Đorđe i Tamara Urošević došli su iz Čikaga. Poreklom su iz Srbije, pa su zato letos bili u poseti zavičaju. U Dragačevu, kažu, u pravom smislu uživaju u čarima odmora na selu.

Đorđe je oduševljen mirom, tišinom i izvorskom vodom.

”Ovde nas ujutru budi pevac, volela bih kad bih mogla da ponesem jednog sa mnom u Čikago da mi služi kao budilnik,” kaže Tamara.

Uz prijatan ambijent i prirodne lepote, domaćinima su glavni aduti srdačan doček gostiju i domaća hrana.

“Sve su naši proizvodi. Imamo plastenik i baštu, i sve je naše domaće. Tu su i razne pite, bureci, sarma, kupus, sve što treba,” objašnjava domaćica Danica Pavlović.

Pavlovići su vrata svog doma u Kotraži tek nedavno otvorili za turiste i smatraju da nisu pogrešili.

“Zadnjih nekoliko godine dosta ulažemo u selo i u poljoprivredu i kada smo već uložili toliko sredstava i opremili sve zašto ne bi i izdali i pokušali sa turizmom seoskim,” priča Miloš Pavlović.

U seokim domaćinstvima na području opštine Lučani kategorisano je više od stotinu smeštajnih jedinica. A za taj posao ima još zainteresovanih.

Direktor turističke organizacije ”Dragačevo” Bili Vulović kaže da je infrastrukturno veoma dobro povezano svako seosko domaćinstvo sa centrima varošice. 

“I dalje ćemo se truditi da infrastrukturno pomognemo svakom budućem seoskom domaćinstvu koje bude želelo da se bavi ovim vidom turizma. Odlično je podneblje i nismo za džabe sa epitetom “mala Švajcarska”, poručuje Vulović.

I stari i novi domaćini pozivaju turiste da dožive lepote dragačevskog kraja u prestonici trube ili u selima u okolini.

Lučani Info / RTS