Svečanom akademijom obeležen Savindan u Kulturnom centru u Guči

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa žičkog Gospodina dr Justina, a na inicijativu sveštenika Nemanje Matejića, u organizacija Crkvene opštine Viča i Kulturnog centra opštine Lučani u Guči, upriličen je program obeležavanja Savindana, a u čast najvećeg Srbina svih vremena, Svetog oca Save.

Program je otvorio Crkveni hor pri Crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene iz Konjevića, himnom „Uskliknimo s ljubavlju“, a potom je i Danilo Tomić, guslar iz Užica dao svoj doprinos ovoj svečanosti.
Ovaj veliki praznik bio je propraćen i duhovnom besedom dramskog umetnika Nebojše Dugalića, koji je govorio o delu i sveprisutnom duhu Svetog Save.

Priča o Svetom Savi stara je osam vekova, i to nije samo obična priča o jednoj ličnosti, već priča o postanju jednog naroda, njegove države, crkve, duhovnosti. Kulture i svega dobrog, plemenitog, čestitog i pravednog što smo kao narod iznedrili.

“Hajde da makar svi mi uradimo nešto dobro, neka je to i malo, ali neka bude iz duše i od srca. Kada se sva ta dobrota skupi, to je već nešto značajno”, rekao je Dugalić u svojoj Svetosavskoj besedi.

Predstavnici Kulturnog centra u Guči izrazili su zahvalnost svima koji su doprineli uspešnosti realizacije ovog programa, uz poruku da učimo da volimo jedni druge, da volimo Boga i sve što je čestito. Da budemo, pre svega ljudi, verujući ljudi. A to je svakako početak nečeg dobrog u svima nama.

Lučani Info / Radio D