Tinejdžer iz Guče poginuo u detonaciji! Eksplodirala granata dok je vario – mlađa sestra za dlaku izbegla smrt

A.D. (17) iz sela Guča kod istoimene varošice stradao je u subotu u garaži blizu svoje kuće usled eksplozije granate koja se nalazila u jednom predmetu koji je koristio tokom varenja.

Pukom srećom sličnu sudbinu izbegla je njegova mlađa sestra koja je bila sa njim, ali je nekoliko trenutaka pre detonacije otišla u kuću da se obuče.

Nesrećni mladić, učenik Srednje škole “Dragačevo” iz Guče, kobnog dana je električnim aparatom vario u svojoj garaži. Tokom varenja, kako se pretpostavlja, trebao mu je tvrd predmet kojim bi fiksirao dva elementa koje je pokušavao da zavari. U garaži je pronašao kutiju a u njoj metalni predmet koji mu se učionio pogodan, ne znajući da se u njemu nalazi topovska granata.

Prema jednoj verziji tragičnog događaja granatu su aktivirale varnice sa aparata, a prema drugoj A. D. je predmet u kome je bila paklena naprava koristio kao masu.

Eksplozija je, kako se priča, bila toliko jaka da je raznela deo zida garaže, a geleri su se razleteli u prečniku od nekoliko stotina metara. A.D. je zadobio teške povrede glave od kojih je preminuo na licu mesta, pa su lekari koji su došli iz Guče samo mogli da konstatuju smrt. U trenutku kada je odjeknulo roditelji i sestra ovog mladića nalazili su se u kući.

Za A. D. u Guči kažu da je bio primeran i vredan mladić koji je pored školskih i seoskih obaveza pomagao svom ocu i vešto baratao aparatom za varenje.

Kako je topovska granata dospela u garažu – to nikome nije poznato. Za sada se samo pretpostavlja da ju je, skrivenu u predmetu u kome se nalazila, nekada doneo deda nesrećnog mladića za koga se priča da je voleo da sakuplja stare stvari i skladišti ih u garaži.

Lučani Info / FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA