Turistička organizacija “Dragačevo” na 41. Međunarodnom beogradskom sajmu turizma

Turistička organizacija “Dragačevo” , organizovala je danas na 41. Međunarodnom beogradskom sajmu turizma, promociju predstojećeg 59. Dragačevskog sabora trubača, koji će ove godine biti održan od 8 – 11. avgusta.

“Iako je Sabor trubača u Guči brend Srbije, koji ne treba posebno predstavljati, svesni smo da naš narod voli zvuke trube i zato na ovogodišnjem sajmu akcenat stavljamo na promociju najznačajnije domaće manifestacije,” rekao je za radio “D”, direktor Turističke organizacije “Dragačevo”, Mihailo Nikolić.

“Dragačevski kraj je poznat i po gostoprimstvu, dobroj rakiji, voću, siru i kajmaku.Takođe, u našem kraju se nalazi i veliki broj manastira, a osim posete verskim objektima koji se nalaze na obroncima Ovčara i Kablara, gosti mogu uživati i u netaknutoj prirodi ove dve planine. Opštini Lučani pripada i jedan deo Ovčar banje, a u planu nam je i da obnovimo autokamp, tako da verujemo da će to doprineti povećanju broja turista i da ćemo se već na sledećem sajmu pohvaliti dobrim rezultatima. Naša promocija ne prestaje na sajmu, nastavljamo da dobrim zvukom trube, pozivamo i strane turiste da dođu u Guču, a do početka Sabora sa Beograđanima ćemo se družiti bar još dva puta, ” istakao je Nikolić.

“Možemo reći da smo tokom prva tri dana Sajma turizma u Beogradu, imali jako dobro organizovanu promociju, kako turističkih potencijala opštine Lučani, tako i centralne manifestacije , 59. Dragačevskog sabora trubača”, rekao je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

“On predstavlja svojevrsnu generalnu probu pred idući, jubilarni, 60. Sabor trubača. Ono što će biti mala promena u odnosu na prethodne godine, vratićemo se staroj, dobroj praksi, Sabor će trajati od četvrtka do nedelje. Što se tiče programskih sadržaja, večernji program u petak i u subotu je rezervisan za tradicionalni ponoćni koncert, odnosno, takmičenje za prvog trubača Sabora, a večernji program u četvrtak i nedelju predviđen je za koncerte narodne muzike. Ove godnine će se u Guči ponovo čuti zvuci trube naših poznatih trubača, Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Bobana Markovića, ali ćemo uživati i u koncertima Dragane Mirković, Saše Matića i Sanje Ilića i Balkanike” kazao je Dolović.

Predsednica skupštine Opštine Lučani, Vesna Stambolić, rekla je da je Opština Lučani specifična po svemu, a pre svega po čuvenom i nadaleko priznatom i poznatom Saboru trubača u Guči, ali opština Lučani ima mnogo drugih zanimljivosti koje mogu da privuku i da pruže gostoprimstvo turistima.
“To su razne manifestacije, poput novousvojenog Fesivala hajdučkog ćevapa, kao i razna turistička dešavanja, kulturno – istorijski spomenici, srednjovekovni manastiri. Nosilac seoskog turizma u našoj opštini je seosko domaćinstvo „Vajati“ , koje ne samo da pruža turističke i ugostiteljske usluge, već se bave i proizvodnjom fantastičnih domaćih sokova, koji se ne prave od koncentrata, već isključivo ceđenjem domaćeg voća. Takođe, ovo domaćihstvo ima i registrovanu sopstvenu proizvodnju domaćeg sira i kajmaka, a sve to je nešto što našim gostima pruža veliko zadoboljstvo i čime su oduševljeni, a po pravilu, po odlasku iz „Vajata“ obavezno sa sobom, umesto suvenira, ponesu neke od ovih proizvoda. Naravno, pored „Vajata“, tu su i brojna druga domaćinstva, a prirodne lepote Ovčarsko – Kabrarske klisure su nešto što svakog posetioca ostavlja bez daha. Jednom rečju, opština Lučani je, jedan u nizu bisera turističke regije Zapadne Srbije. Zato, uz zvuke trube, dobru hranu i u društvu dobrih domaćina, pozivam sve drage prijatelje iz zemlje i inostranstva da dođu u opštinu Lučani i vide šta imamo da im ponudimo” rekla je za radio “D”, Vesna Stambolić,predsesnica SO Lučani.