U 19 škola u Čačku i Lučanima zaražena 22 učitelja i 21 učenik

U 17 osnovnih škola u Čačku i u dve u Lučanima korona virusom zaražena su 22 učitelja i 21 učenik.

Informaciju se saopštio danas većinski sindikat prosvetnih radnika u tim gradovima “Sindikat obrazovanja Čačak”.

Sindikat navodi da su u tim školama 20 učitelja i 414 učenika u izolaciji zbog korona virusa i da 633 učenika prati nastavu na daljinu.

Sindikat obrazovanja Čačak i dalje smatra da su svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama u Srbiji morali preći na nastavu na daljinu, kao što je bilo na kraju drugog polugodišta prethodne školske godine, pri mnogo manjoj zaraženosti.

“Zato nas je i iznenadila odluka Kriznog štaba koja je učenike od prvog do četvrtog razreda ostavila u neposrednom radu zajedno sa učiteljima, a znaju sve relevantne podatke. I pored obraćanja republičkom i lokalnom Kriznom štabu da se ova odluka izmeni, odgovora od nadležnih nema”, navodi se u saopštenju sindikata.

Prema oceni sindikata roditelji učenika su ih razumeli, jer to nije bila borba samo za zdravlje učitelja, nego i za zdravlje učenika i njihovih porodica.

“Vreme koje je za nama pokazuje da deca nisu samo prenosioci, već da se i ona masovno zaražavaju kao i njihove porodice, a učitelje u osnovnim školama i vaspitače u predškolskim ustanovama je izgleda neko ostavio da budu ‘žrtve’ neodgovornih odluka”, naveo je sindikat.

Sindikat poručuje da treba promeniti odluke o nastavi dok ne bude kasno, jer od “naknadne pameti niko neće imati koristi”.

Sindikat obrazovanja Čačak je većinski sindikat prosvetnih radnika u Čačku i Lučanima i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Lučani Info / Beta