Dragačevci nestrpljivo čekaju avgust, željni muzike i limenih instrumenata: Jubilarni Sabor trubača u Guči zakazan od 12. do 15. avgusta

Guča se vraća korenima. Nakon prošlogodišnje pauze zbog epidemiološke situacije ovog avgusta održava se jubilarna 60 .manifestacija, od 12. do 15. avgusta, koja je od velikog kulturnog značaja za našu državu.

Tema broj jedan u Dragačevu danas je da li će se na dan Sabora njihovom varošicom prolomiti prepoznatljivi zvuk trube.

„Mi smo uvek spremni, možemo svakog momenta da spremimo Sabor, tako da kao što i vidite korona prolazi i mislim da neće biti problema. Iskreno, vreme je da se ljudi vrate veselju, muzici, životu”, pričaju Dragačevci željni trube i lepog provoda.

Ako epidemija virusa korona ne suzbije sve manifestacije, organizatgori poručuju da je kompletan program dravgačevskog sabora spreman.

„Prvog dana tradicionlano će se održati takmičenje mladih trubačkih sastava iz Srbije, petak je rezervisan za koncertne sadržaje, za ponoćni koncert, defile učesnika. Subota je dan sa najviše programskih sadržaja, kada imamo i dragačevsku svadbu i finalno takmičenje trubačkih orkestara kao centralni program zbog koga se svi i okupljamo u Guči”, kaže Marijana Luković, organizator za razvoj i promociju turističke ponude.

Svakako je truba instrument sa najdužom tradicijom u ovom kraju, ali ovogodišnja jubilarna manifestacija imaće i prateće sadržaje.

„Ove godine smo uključili u organizaciju Sabora najveće kulturne eksperte u Srbiji, pa ćemo manifestaciju obogatiti kulturnim i izvornim sadržajima, pa će Sabor biti onakav kao nekada što je bio – kulturno stecište u Srbiji”, zaključila je Luković.

Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u ovaj gradić od dve hiljade stanovnika svakog avgusta. Zahvaljujujći festivalu, Guča je postala poznata u celom svetu kao najveći festival tubačke muzike, gde su još zastupljene i druge tradicionalne vrednosti Dragačeva i zapadne Srbije.

Inače, ono što je truba za Dragačevo, to je violina za Pranjane. I upravo u ovom malom suvoborskom selu od 20.do 22. avgusta biće održan Sabor violinista Srbije. Ovo su svakako dve najznačajnije manifestacije u zapadnoj Srbiji.

Opširnije u prilogu emisije Puls Srbije, Tv Kurir:

Lučani Info / GZS