U JP „Rzav” u Arilju proizvedena rekordna količina vode

Fabrika vode javnog preduzeća „Rzav” u Arilju danas u podne isporučivala je 660 litara u sekundi distributerima u Arilju, Požegi, Lučanima, Čačku i Milanovcu, što je blizu rekorda u proizvodnji.

To su kapaciteti iz jula i avgusta, u vreme najvećih suša. Razlog je što su poplave na početku ove sedmice oštetile cevovode nekih distributera. Recimo, u čačanskom naselju

Beljina je havarisan jedan cevovod od 400 milimetara, dok je Gornji Milanovac imao problema sa Dičinom i svojom malom fabrikom u Banjanima – kazao je danas za RINU Zoran Barać, direktor JP „Rzav” u Arilju.

On navodi da je na vodozahvatu Ševelj kod Arilja, odakle se crpi voda za grad Čačak i još četiri opštine prekjuče preliv bio čak tri metra, uz protok od 190 kubika ili 190.000 litara u sekundi.

Da je nivo porastao još samo oko 40 centimetara, naša fabrika morala bi da stane. Srećom, dobro se završilo. U ovom trenutku preliv je 70 kubika u sekundi, ali visina reke i dalje opada – saopštio nam je Barać danas u podne.

Vremenske prilike u ovom delu Srbije, a sa njima i vodoprivredne, popravljaju se iz trena u tren. Ovo, inače, nije istorijski priliv vode koritom Velikog Rzava, jer je 2009. godine preliv na ustavi u Ševelju bio čak 300 kubika u sekundi.

Inače, radovi na novoj akumulaciji u Svračkovu, uzvodno od Ševelja, teku uglavnom normalno. Rekao je prekjuče odnela jedan deo pomoćnog puta na ulazu u optočni tunel, ali to je uspešno sanirano.

Lučani Info / RINA