U okviru Dečije nedelje, predsednik opštine Lučani, darivao đake prvake

U okviru ove najveće nacionalne manifestacije za decu, koja se svakog oktobra održava u cilju ujedinjenja svih odgovornih aktera za poboljšanje statusa deteta, predstavnici lokalne samopurave su ukazali posebnu čast svakom đaku prvaku, od ukupno 164 koliko ih je ove godine selo u školske klupe.

Predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović, sa svojim saradnicima je povodom nedelje posvećene deci, obišao osnovne škole i izdvojena odeljenja na teritoriji opštine i đacima prvog razreda podelio školske koplete sa sveskama, bojicama i dodatnim priborom uz najbolje čestitke i želje za savladavanje prvih školskih obaveza. „Posebno zadovoljstvo je družiti se sa decom, jer je radost koju oni izazivaju, jedinstvena. Zato je opština Lučani strateški orijentisana ka podsticanju rađanja i stvaranju boljih uslova za život i razvoj dece u našoj opštini“, istakao je Dolović.

Poslednjih godina kontinuirano se radi na realizaciji niza aktivnosti koje to potvrđuju. Pored isplata roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvto dete, pune naknade zarade zaposlenoj majci za vreme porodiljskog odsustva, isplate dečijeg dodatka, što država omogućava, opština Lučani iz budžeta isplaćuje po trideset hiljada dinara roditeljima za svako novorođeno dete, materinski dodatak za nezaposlenu majku, obezbeđuje besplatan prevoz za decu do osmog razreda, daruje do 300 hiljada dinara za biomedicinski potpomognutu oplodnju bračnim parovima sa teritorije naše opštine, obezbeđuje besplatnu kuhinju za svako treće i naredno dete u porodici školskog uzrasta, stipendira đaka generacije, vukovcima daruje laptopove, a prvacima daruje školski pribor.

“Takođe, opština svakom novorođenom detetu daruje kolevku za bebe i auto-sedište i dugoročno pokušava da poveća kapacitete predškolske ustanove u Lučanima i Guči, neprestano revitalizuje škole, sportske hale i igrališta, finansira udruženje „Pokret za decu tri plus“ koji je orijentisan ka brizi o pronatalitetnoj politici i unapređenju roditeljstva u porodicama sa troje i više dece.Pored svega toga, opština Lučani poslednjih šest godina realizuje i projekat ličnog asistenta deci sa posebnim potrebama” kazao je predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Dečiju nedelju ove godine, od 4. do 10. oktobra, obeležavaju sve opštinske institucije obrazovanja, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite sa ciljem da se ukaže na zaštitu najmlađe populacije i njihovih prava. Sve aktivnosti se obavljaju uz poštovanje mera za zaštitu od aktuelnog virusa.

Lučani Info / Radio D