Udruženje “Naše Dragačevo” odpočelo je dodelu zahvalnica svim privrednim subjektima koji svoj naziv ističu ćirilicom

Udruženje “Naše Dragačevo“ iz Guče odpočelo je ranije najavljivanu akciju dodele zahvalnica svim privrednim subjektima na području opštine Lučani koji nazive svojih radnji ističu i/ili reklamiraju dominantno na ĆIRILIČNOM PISMU. Ovim smo obnovili sličnu akciju sprovođenu pre gotovo 10 godina, u kojoj su tada učestvovali i današnji osnivači Udruženja.

Svaki privredni subjekt koji ispunjava uslove za dodelu zahvalnice od našeg Udruženja dobija i po jednu SRPSKU ZASTAVU kao dar za patriotizam i privrženost našem nacionalnom pismu i srpskom jeziku.

Naša akcija je dugoročnog karaktera i planiramo da je proširimo, ukoliko skromne mogućnosti to dozvole, na delove Dragačeva van opštine Lučani, kao i na pojedince i ustanove koji su zaslužni za očuvanje i negovanje ćiriličnog pisma.

Želimo da našom akcijom dodeljivanja ovih Zahvalnica ukažemo na zapostavljenost i zanemarivanje ćiriličnog pisma u celoj Republici Srbiji, pa i u našem Dragačevu, te na značaj očuvanja srpskog jezika i pisma koji su sve ugroženiji.

Svedoci smo da je kod nas u javnoj upotrebi sve manje natpisa, reklama, naziva radnji i preduzeća na našem – ćiriličnom pismu. Posebno je to karakteristično u velikim gradovima širom Srbije, ali je takav trend postao gotovo identičan i u manjim, tradicionalnim sredinama, poput naše.

Želimo da podignemo svest o potrebi zaštite ĆIRILICE i SRPSKOG JEZIKA, te davanju prvenstva našem pismu nad latinicom, a i na sve češće korišćenje stranih reči i izraza u svakodnevnoj komunikaciji, na javnim mestima, na društvenim mrežama, te u štampanim i elektronskim medijima.

Zahvaljujemo se prijateljima, članovima i saradnicima našeg Udruženja koji pomažu da Udruženje u teškim vremenima funkcioniše i da se ova i druge naše akcije sprovode u delo. Ova akcija je dugoročnog karaktera i u skladu sa osnivačkim ciljevima Udruženja. Započeli smo je u Guči i uskoro je širimo dalje.

Nadamo se da ćemo svi zajedno, uz Božiju pomoć i samodisciplinovno, izaći iz ovog veoma teškog perioda u kome smo se našli.

„SEĆAMO NA SLAVNU PROŠLOST, GRADIMO BOLjU SADAŠNjOST, PROJEKTUJEMO LEPŠU BUDUĆNOST!!“

(Udruženje građana „Naše Dragačevo“ je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti održivog i ravnomernog lokalnog razvoja, proučavanje nacionalne istorije, kulture, jezika i pisma, zaštite životne sredine i nauke).

Lučani Info / Radio D