Već prvog dana kulturne manifestacije „Nušićijada“, osmeh i radost su zagospodarili malom Ivanjicom

Dečija graja čula se od ranog jutra, kada su najmlađi nušićevci, mališani iz PU „Bajka“, ali i školarci iz ivanjičkih osnovnih škola, kostimirani paradirali gradskim ulicama do dečjeg parka.

Nakon obraćanja velikog i malog Nušića, žurka za najmilije nušićevce počela je programom u okviru kog su deca iz PU „Bajka“ pokazali svoj talenat u pevanju, plesanju, recitovanju. Tokom dana najmlađi su uživali u predstavi beogradskog pozorišta „Marko u svetu igračaka“, kao i predstavi Osnovne škole iz Prilika „Moja osećanja“. Neizostavni deo i ovogodišnje dečije scene su radionice, u kojima deca posebno uživaju, jer imaju priliku da pokažu svoje umeće u crtanju, glumi, bojenju.

Pre zvaničnog otvaranja manifestacije, publika je gledala šaljiv meč između ženskog fudbalskog kluba „Rad“ i veterana iz Ivanjice, nakon čega se grad duhom vratio u vreme s kraja 19. veka, kada su kostimirani građani i gosti prošetali od stadiona do bine „Okruglo pa na ćoše“ uz zvuke dobro poznate muzike iz serije „Više od igre“.

Nakon predaje ključeva Nušiću, čaršijanje je i zvanično počelo.

Nušićevci su po prvi put imali priliku da gledaju predstavu na otvorenom. Gromoglasan smeh širio se glavnom ulicom kada su na scenu izašli glumci predstave „Boje šteka“. Urnebesna komedija govori o trojici autsajdera koji nesnađeni u vremenu tranziciji i sistemu koji ne funkcioniše, ulaze u avanturu koja će ih, bar im se tako čini, dovesti do velike količine novca.

Maestralna gluma protagonista predstave „Čorba od kanarinca“ oduževila je mngobrojnu publiku u ivanjičkom Domu kulture, a komentari nušićevaca su kako je to vesela, rasterećujuća predstava, koja ipak, na kraju, natera čoveka da se zamisli.

Ivan Bekjarev je ispred Spomenika revolucije puna dva sata zabavljao publiku svojim kabareom, a potom se čitava varoš uputila ka trgu ispred Doma kulture, gde je Željko Samardžić održao koncert.

Pred oko devet hiljada ljudi, Željko je izveo svoje nezaboravne pesme. Publika je gromoglasno pevala Grilicu, Sipajte mi još jedan viski, Dajte neku lošu, Bezobrazno su zelene i mnoge druge hitove. Posebnu emociju izazvalo je izvođenje pesme Ako odeš, kada je Željko zatražio da svetle samo ekrani telefona, čime je napravio posebnu atmosferu i sliku za pamćenje.

U toku prvog festivalskog dana otvorena je izložba Ivanjičanina Ivana Petrovića, koju nučićevci mogu da pogledaju u autentičnom ambijentu stare berbernice.

Festival humora, zabave, kulture i radosti, Nušićijada, svog prvog dana, doneo je osmeh brojnim nušićevcima.

Prvi dan započeo je dečijom grajom, malom paradom koja se kretala ulicama Ivanjice do gradskog parka, u kom je smeštena ovogodišnja mala scena. Na njoj je izvršena primopredaja ključeva velikog i malog Nušića, čime je obeležen početak neprestane zabave za najmlađe.