Veće donelo odluku o potpisivanju međuopštinskih sporazuma

Odluka o usvajanju sporazuma o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i poslova razvoja civilne zaštite gradova i opština u slivu Zapadne Morave doneta je, između ostalog, na jučašnjoj sednici Opštinskog veća opštine Lučani.

Ovim sporazumom, potpisnici se oabvezuju da zajednički finansiraju i organizuju službu koja će u slučaju prirodnih katastrofa reagovati brzo, organizovano i profesionalno i na taj način smanjiti posledice katastrofa. Prema sporazumu, zajednička služba ove organizacije će učestvovati u izradi planskih dokumenata, institucionalnom povezivanju, nabavci tehničkih resursa, protivplavnih sistema, sistema za obaveštavanje, opremu za zajednički situacioni centar koji će delovati na teritoriji svih potpisnica sporazuma.

Opštinsko veće je na ovoj sednici donelo i program rada Turističke organizacije regije Zapadne Srbije za 2020. godinu. U programu se navodi delatnost ove ustanove, da donosi zajednički plan promotivnih aktivnosti u skladu sa stategijom promocije turizma TO Srbije, obezbedi propagandni materijal, koordinira nastup na sajmovima, podstične izgradnju turističke infrastrukture, sportsko rekreativnih i drugih pratećih sadržaja za unapređenje kvaliteta turističke ponude Zapadne Srbije.

Aktivnosti koje su programom predviđene su: izgradnja odmarališta u Bajinoj Bašti, izgradnja objekta za posetioce Stopića pećine na Zlatiboru, izgradnja splava na reci Đetinji, izgradnja teretane na otvorenom u Ovčar Banji, uređenje pešačkih staza na planini Mučanj, obeležavanje pešačkih i biciklističkih ruta u opštini Lučani kao i druge brojne aktivnosti.

Lučani Info / Foto: Cogoljević Branko