Zajedništvo i humanost ne poznaju granice

Ovog leta su, usled pojave većeg broja požara, vatrogasno-spasilačke jedinice iz Zapadne Srbije imale pune ruke posla. Gorela je šuma u Mokroj Gori, na Zlatiboru i novovaroškim selima, a pomoć profesionalcima u gašenju pružili su i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Među njima se posebno isticalo Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Požege koje se odazvalo na svaki poziv upućen od strane Sektora za vanredne situacije i to ne samo kada je reč o gašenju požara, već i kada je bilo potrebno angažovati pripadnike jedinice u pretragama terena u potrazi za nestalim osobama, pomoći u spasavanju u poplavama kao i u periodu proglašenja vanrednog stanja kada su ovi hrabri ljudi učestvovali u dostavi namirnica ugroženom stanovništvu i obavljali poslove dezinfekcije objekata od značaja.

Interesantno je da u radu dobrovoljne vatrogane jedinice iz Požege uzimaju aktivno učešće i četvorica Lučanaca, koji nakon završetka svog redovnog posla učestvuj u različitim vatrogasno-spasilačkim aktivnostima i sve to na dobrovoljnoj bazi.

Veoma nas raduje činjenica da među pripadnicima naše jedinice imamo ljude iz drugih opština, što još jednom potvrđuje da među ljudima koji imaju razvijenu svest o odgovornosti pojedinca prema društvenoj zajednici ne postoje nikakva ograničenja, već je njihovo angažovanje usmereno ka što efikasnijem rešavanju problema koji se javljaju u određenim vanrednim događajima, kao što su požari, poplave i zemljotresi i koji ne poznaju nacrtane teritorijalne granice – ističe Dragoljub Mihailović, potpredsednik DVD Požega.

Početkom ove godine članovi DVD Požega su učestvovali u tri akcije pretrage terena u potrazi za nestalim osobama na teritoriji opštine Lučani.

Odazvali smo se na pozive čelnika PS Lučani koji su nam upućeni kako bismo angažovali svoje ljude u potragama za nestalim osobama i u sve tri akcije u kojima smo učestvovali pokazali smo visok nivo profesionalizima – kaže Mihailović i ističe da je kod takvih intervencija najvažnije, pored pronalaska nestale osobe, biti siguran da je deo terena koji je određen za pretragu u potpunosti “prečešljan” jer je onda moguće preći na drugi segment i sve tako do pronalaska nestale osobe.

U svom timu imaju i članove koji imaju završene ronilačke kurseve i kurseve za spasavanje na vodi i pod vodom.
Prema rečima Mihailovića u poslednjoj akciji potrage za nestalom osobom angažovan je pripadnik jedinice DVD Požega iz Lučana koji ima više položenih ronilačkih kurseva i od koga se tražilo da zajedno sa kolegom iz čačanskog ronilačkog udruženja obavi podvodnu pretragu Zapadne Morave u selu Dljin, na delu terena za koji je postojala indicija da je mesto gde je nestala osoba ušla u vodu.

Saradnja Lučanaca i Požežana dala je rezultate i angažovanje pripadnika jedinice DVD Požega nije ostalo nezapaženo, te su tako pomoć u vidu donacije ormara za odlaganje lične vatrogasne opreme i novčanih sredstava za kupovinu vatrogasne pumpe visokog pritiska, uputila dva lučanska preduzeća, “Milan Blagojević – Namenska” i “Panekspres”.

Lučani Info / Radio D