Zaokružen prvi korak u stvaranju održivih udruženja za jaku zajednicu

Modulom na temu osnova poslovanja udruženja građana, od formiranja do izgradnje imidža i uspostavljanja mreže partnera od značaja, završen je prvi deo obuke u okviru projekta „Održiva udruženja za jaku zajednicu“. Druga grupa sastavljena od 12 predstavnika 6 odabranih udruženja pohađala je trodnevni edukativno-informativni trening uz puno poštovanje epidemioloških mera na snazi.

Učesnici i učesnice i ovog puta su učili o osnovnim principima administrativno-finansijskog poslovanja udruženja, podeli zaduženja u timu, izgradnji vizuelnog identiteta te komunikaciji ka ciljnim grupama. Važan deo okupljanja bilo je i mapiranje aktera od značaja za dalji rad udruženja, od lokalnog do međunarodnog nivoa.

Kroz neformalno obrazovanje, uz rad u manjim grupama kako bi se osigurali aktivno učešće i razmena mišljenja i iskustava, polaznici su usvajali nova znanja i informacije, sa ciljem da ih u narednom periodu direktno primene u radu udruženja koja predstavljaju. Učesnici su upoznati i sa konkretnim zadacima tokom kojih će imati podršku projektnog tima, a jedan od prvih odnosi se na formiranje profila nadruštvenim mrežama u cilju lakše i preciznije komunikacije sa ciljnim grupama.

U predstojećem periodu slede moduli koji se odnose na izradu projektne ideje i upravljanje projektnim ciklusom, kao i PR i stratešku komunikaciju udruženja.

Projekat „Održiva udruženja za jaku zajednicu“ sprovodi Razvojni centar za mlade u partnerstvu sa Dečjim savezom Opštine Raška, a inicijativa je deo šireg projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“ koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske u saradnji sa Opštinom Raška.

Lučani Info / Razvojni centar za mlade