Zapadna Srbija bila prepuna turista, a za to postoji samo jedan razlog

U nemogućnosti odlaska na mora, turisti su otrkivali manje njima nepoznata ali zanimljiva područja.

Neočekivano dobre rezulate, u godini koja je bila epidemiološki nepovoljna, ostvario je turizam užičkog i čačanskog kraja.

Planine, jezera, banje, sela ovih regiona vrvele su od turista.

Mnoge destinacije bile su posećenije nego ikada ranije, u pojedinim bukvalno je bilo nemoguće naći slobodan krevet, beleženi su rekordi.

Turistička regija “Zapadna Srbija”, koja obuhvata svih deset opština Zlatiborskog okruga i Čačak, Ivanjicu i Lučane u Moravičkom okrugu, pohvalila se ovogodišnjim učinkom, navodeći da je u ovim krajevima tokom leta i s početka jeseni odmaralo desetine hiljada gostiju.

Zasluge za ovakav učinak pridaju se prirodnim lepotama, raznim znamenitostima, turističkoj infrastukturi, kvalitetnom smeštaju, ljubaznim domaćinima.

Smatram da ne postoji turistička regija u Evropi koja ima toliko prirodnih potencijala, kulturno-istorijskih znamenitosti, raznovrstnih atrakcija, privlačnih jezera, banja, kvalitetnih smeštajnih kapaciteta kao što je naša, – kaže Arsen Đurić, predsednik Upravnog odbora Turističke regije “Zapadna Srbija”.

Pojedini centri poput Tare, Zlatibora, Bajine Bašte, Mokre Gore, sela prijepoljskog kraja, nekoliko meseci imali su izuzetnu popunjenost. Za Stopića pećinu na Zlatiboru ova godina je bila rekordna po broju poseta.

Foto: Profimedia

U nemogućnosti odlaska na mora, turisti su otrkivali manje njima nepoznata, ali zanimljiva područja poput Pešterskog polja, klisure Đetinje, Povlen, Visočku banjo, sela oko Nove Varoši, Tometino polje na Divčibarama.

Tara je bila prepuna, na vidikovcima se čekao red za fotografisanje, a za krstarenjem Drinom mesto se rezervisalo danima ranije. Zlatibor je u ovoj godini potvrdio da je lider u turizmu. Muzejski voz na “Šarganskoj osmici” bio je prepun putnika, Potpećka pećina je posećenija nego prošle godine, a klisura reke Đetinje sa novim sadržajima ponudila je drugačiji doživljaj grada Užica, – saopštio je direktor Turističke regije “Zapadna Srbija” Miroslav Rađen.

Svoje skrivene lepote, nastavlja on, otkrila je Ovčarsko-kablarska klisura, “Srpska Sveta gora”, gde je turiste najviše privlačio pogled sa vrha Kablara. Turizam u susednom Dragačevu je doživeo ekspanziju. Na Zlataru i okolnim jezerima – Zlatarskom, Uvačkom i Radoinjskom slobodnog kreveta nije bilo ni za lek.

Foto: Profimedia

Goste su privukli i Kamena Gora, Sopotnica, rafting Limom u prijepoljskom kraju, dok je mnoge očarala magija Sjeničko-pešterske visoravni sa vidikovcia Molitva i Veliki vrh, od ove sezone i s novom biciklističkom rutom. Ivanjica i Kosjerić ponudili su Hadži Prodanovu pećinu, zip-laj, Taorska vrela, Povlen, zanimljiva sela. U novim okolnostima afirmisao se odmor u prirodi manje poznate destinacije poput Vodene pećine, Visočke banje i Velikog Rzava u ariljskom kraju. Tometino Polje kod Požege postalo je oaza za ljubitelje pešačenja, planinarenja i biciklizma – naveo je Rađen.

Foto: Profimedia

Smatram da ne postoji turistička regija u Evropi koja ima toliko prirodnih potencijala, kulturno-istorijskih znamenitosti, raznovrstnih atrakcija, privlačnih jezera, banja, kvalitetnih smeštajnih kapaciteta kao što je naša – kaže Đurić.

Srpam lepe stane oličene u velikom broju gostiju je i ona lošija. Turističke agencije, prevoznici, dečja odmarališta, ozbiljno su pogođene epidemijom.

Biće im potrebno, ocenjeno je, normalizovanje prilika da prebrode teškoće, pri čemu im od koristi može biti to što su mnogi domaći turisti u ovoj sezoni otkrili vrednosti naše regije u koju će, uvereni smo ponovo dolaziti.

Lučani Info / Blic / Foto: Nevena Lončarević