Zašto Lučanci ovih dana ne ispuštaju mobilne telefone

Opština Lučani je u okviru nacionalnog projekta upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda razvila aplikaciju “Siuvs Mobile” kojom informišu građane kako u vanrednim situacijama preko naredbi i preporuka tako i u redovnim aktivnostima.

Jednim klikom na mobilnom telefonu do važnih informacija. U Lučanima više od hiljadu ljudi već koristi ovu aplikaciju.

“Najviše pratim tu ima oko nestanka struje, vode, a inače i pratim i kao vremensku prognozu. Aplikacija daje pravovremene informacije i za nepogode, za padavine, za ono šta Lučane najviše pogađa”, kaže Vladimir Janković iz Lučana.

U sistemu su brojne servisne informacije, od obaveštenja o prekidima u saobraćaju do aktivnosti javnih preduzeća.

“U našem preduzeću to su informacije o havarijama na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, redovnim isključenjima i drugim obaveštenjima koja se tiču naših usluga”, kaže Tanja Milenković iz “Komunalca” Lučani.

“Ova aplikacija ima pre svega ulogu da građane obaveštava u slučaju vanrednih nekih situacija, požara, poplava, da se preduzmu odgovarajuće mere preventivne zaštite ukoliko se najave velike nepogode putem kišnih padavina, putem snežnih padavina, putem poledice i ostalo”, kaže Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije Lučani.

Najavljene i nove mogućnosti

Poučeni iskustvom višegodišnjih poplava u Lučanima znaju koliko u sklopu prevencije, prave informacije znače.

Zbog toga, ali i zbog velikog broja već prijavljenih građana idu i korak dalje, pa će će korisnicima upućivati i druga obaveštenja.

Zamenik predsednika Opštine Miloš Jovičić ističe da i informacije vezane za rad lokalne samouprave,  javnih preduzeća, za vakcinaciju, za programe poljoprivrede i čak neke državne projekte, državne programe građani će imati blagovremene informacije preko aplikacije.

Važne informacije iz mesta u kome žive građani mogu pratiti jednostavnom i besplatnom instalacijom na mobilni telefon, a potom prijavom na odabrani servis ove aplikacije.

Lučani Info / Radio D