Zbog najavljenih padavina Grad Čačak i Opština Lučani podigli stepen pripravnosti na viši nivo

Prema najavama meteorologa u naredna 24 sata u Srbiji se očekuje velika količina padavina, i do 50 mm kiše po metru kvadratvnom.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Lučani preduzeo je određene mere kako bi spreman dočekao vodeni talas ako do njega dođe.

„Sva javna preduzeća su u pripravnosti, kao i druga osposobljena pravna lica, sa svim ljudskim i tehničkim potencijalima. Obavestili smo sve poverenike civilne zaštite, koji su nam prva ruka na terenu, da nas obeveštavaju o stanju na svojim teritorijima, pre svega iz MZ Donji Dubac, Viče, Guče, Turice, Puhova, Krstaca i Đeraća gde nam lokalni potoci i reka Bjelica prave velike probleme”, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Lučani, Zoran Vučićević.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Opštine Lučani, Zoran Vučićević

Prema njegovim rečima najveći problem može da napravi Lučanski potok, koji i pored bedema koji je urađen, može da poplavi i deo fabrike i industrijske zone. Obaveštene su dežurne ekipe koje su osposobljene da rukuju crpnom stanicom da budu u pripravnosti kako bi pumpe bile odmah aktivirane u koliko dođe do velike vode.

Trenutni vodostaj Bjelice

„Varošicu Lučani i Dljin štiti bedem koji je urađen sa desne strane reke Bjelice, takođe deo Krstaca i Đerađa štiti bedem sa leve strane. Najugruženija su sela u gornjem Dragačevu kada i to kada u kratkom vremenu padne velika količina vode, tada bujica napravi velike materijalne štete pre svega na putnoj infrastrukturi, dolazi do klizišta i to mnogo košta lokalnu samoupravu. Trenutno reka Bjelica je ispod nivoa kao i Tijanska reka, Gorušica u Viči, Dragačica i Vranjica”, kazao je Vučićević.

Po poslednjem izveštaju na snazi je narandžasti meteoalarm a načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević istakao je da grad Čačak spreman dočekuje udarni talas, ako do njega dođe i da je podigao stepen pripravnosti na viši nivo.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević

„Nema elemenata straha, jer je Čačak u prethodnom periodu uradio dosta na vodotokovima drugog reda koji su u nadležnosti lokalne samouprave. Mi smo mapirali kritične lokacije, počev od Ulice 66. koja se nalazi u gradskoj zoni, Ljubić kej, nadvožnjak u industrijskoj zoni. Civilna zaštita je spremna i oni prvi izlaze na teren pored našeg javno komunalnog preduzeća. Pripadnike odmah aktiviramo u zavisnosti koliko je potrebno po proceni štaba. Imamo spremne vreće sa peskom, vozila i svo oruđe neophodno za rad. Kada stignu najave od Srbijavoda počinjemo i sa montiranjem panela za odbranu od voda pored KK “Borac”, koje je grad kupio za tu namenu”, kazao je Zečević.

On navodi da su i Čemernica i Kamenica u blagom porastu, ali da veći problem prave bujične vode koje mogu da im podignu vodostaj za pola sata, tako da dolazi do izlizvanja na kritičnim lokacijama.

Inače, na dežurni broj 0800-112-032, građani mogu prijaviti vanredni događaj.

Lučani Info / GZS