Zimska idila u selima Dragačeva

Ove godine navršiće se 60 godina otkako je održan prvi Dragačevski sabor trubača u Guči. Manifestacija koja je postala zaštitni znak Dragačeva upisana je kao nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Zahvaljujući manifestaciji u slavu trube varošica Guča postala je planetarno poznata, a sela u njenoj blizini doživela su turistički procvat.

Željni netaknute prirode, odmora u brvnarama, opčinjeni čarobnom seoskom ambijentalnom celinom karakterističnom za ovaj kraj Zapadne Srbije, i strani i domaći gosti zavoleli su Dragačevo kao mesto za provod, ali i za odmor.

Planine Ovčar, Jelica, Čemerno, Troglav i Golubac, reke Zapadna Morava, Bjelica i Moravica, kao i veštačko jezero Goli kamen od proleća do kasne jeseni stecište su svih onih koji su željni susreta sa prirodom i mirom koji ona nesebično pruža. Pecanje, planinarenje, šetnje po livadama i borovim šumama, uživanje u čistom vazduhu i domaćoj hrani samo su neki od aduta Dragačeva.

Zimi, u ovom kraju je neobično mirno. Tad samo malobrojni meštani sela oko Guče i Lučana uživaju u snežnoj idili, čekajući da „pukne proleće“, pa da život opet zažubori u Kaoni, Gornjem Dupcu, Rtima, Vučkovici, Negrišorima, Velesu…

Do tad žive u bajkovitom ambijentu, kao sa starih novogodišnjih razglednica.

Lučani Info / TO “Dragačevo”