Zlatko Lutovac: Čelično partnerstvo Srbije i Kine

U novijoj istoriji svedočimo netrpeljivosti raznih država sa svojim susedima, nerazumevanju sa velikim silama, u nastojanju pronalaženja adekvatne prosperitetne budućnosti, neslaganja i nepoklapanja interesa, otvorenim sukobima i napetim odnosima među njima, praćenim ogromnim brojem posledica koje se negativno održavaju na određeno područje pa i čitav kontinet. Nasuprot tome, Republika Srbija je sa Narodnom Republikom Kinom razvila posebno kvalitetan odnos, afirmativan za obe strane, dugoročno višestruko koristan i pre svega partnerstvo koje garantuje napredak u svim aspektima razvoja jednog društva. Zovemo ga “čeličnim” jer ono to stvarno jeste. Ta sintagma je postala simbol naših odnosa sa Kinom koja je u konačnom pomogla i dala ekonomski rezultat. Kina je svojim investicijama pokrenula industrijski i građevinski točak srpske ekonomije i doprinela da budemo ono što nikada nismo bili, prvi po stopi rasta u Evropi. Ne mogu a da ne pomenem da su za dobre odnose između dve države najzaslužnija dva predsednika. Prelomni trenutak u kinesko – srpskim odnosima dogodio se 2016. godine potpisivanjem sveobuhvatnog strateškog partnerstva, najvišeg nivoa partnerstva koje jedna država može imati sa Kinom, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, što je bila prva poseta posle 32 godine kineskog predsednika našoj zemlji. U Beogradu je osnovan Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom 2017. godine, što ukazuje na važnost odnosa sa Kinom za Srpsku državu.

Srbija je svoju poziciju usmerila tako da Kina predstavlja jedan od ključnih stubova njene spoljne politike, dok je i ozvaničila svoju podršku kineskoj inicijativi „Pojas i put“ i sve to ne odrekavši se svog Evropskog puta, ako nas oni iz Evrope na kraju i “hoće”.

Među prvim većih zajedničkim projektima bili su izgradnja mosta Zemun – Borča preko Dunava i renoviranje termoelektrane Kostolac B. Posle ovih početnih koraka potpisani su ugovori o izgradnji infrastrukturnih projekata, uključujući tri deonice auto – puta E763 (Koridor XI), delove obilaznice oko Beograda, modernizaciju železničke pruge Beograd – Budimpešta i izgradnja novog bloka termoelektrane Kostolac.

Akvizicija smederevske čeličane (najveće u Srbiji, koja zapošljava blizu 5.000 radnika), preko green fild investicija u proizvodnju guma u Zrenjaninu, pa sve do strateškog partnerstva u kompleksu za vađenje i topljenje  bakra u Boru (najvećeg te vrste u Srbiji sa 5.000 radnika), predstavljaju izuzetno značajne faktore razvoja ekonomije i u određenim trenucima to je bila jedina slamka spasa za te fabrike.

Ponašanje Kine kao partnera Srbije viđeno je i u vreme pandemije uzrokovane koronavirsuom, kada je stiglo nekoliko aviona koji su prevozili medicinsku opremu iz Kine, kao donaciju u momentu dok je svet još uvek nemo posmatrao šta se dešava i dok je svaka država gledala samo sebe, Kina je nesebično pružila pomoć što, čini mi se, srpski narod neće zaboraviti. Dolazak ministra odbrane Kine i saopštenje ministarstva spoljnih poslova Kine povodom NATO agresije jasan su signal da i u bezbednosnom smislu Srbija više nije sama.

Zbog ekonomskog prisustva Kine u Srbiji jasno se uočavaju strahovi EU koja svojim izveštajima o napretku Srbije, prikriva sopstveni poraz kovid politike i nesposobnost da na valjan način upravlja kovid krizom.

Kina i Srbija unapređuju i razvijaju saradnju kroz jačanje pre svega zdravstvenih kapaciteta, odbrambenih, ekonomskih i ta sveobuhvatna saradnja je dovela do toga da Srbija bude ključni partner Kine u Evropi.

Za Kinu je secesionistički potez tkz. Kosova bio neprihvatljiv s obzirom na njenu dugogodišnju politiku vezanu za „Princip jedne Kine“, što je od izuzetne važnosti za našu političku poziciju na svetskoj političkoj sceni. Nezavisna slobodarska politika srpske države kojoj je, istini za volju, najviše doprineo presednik Vučic dala je u konačnom rezultat da imamo partnere svuda u svetu, da odolimo svakom pritisku i stavimo interes naših građana na prvo mesto. Geopolitičko klatno je pomerilo svoj položaj i čini se da nema više unipolarnog sveta i da se Srbija odlično snašla u toj novoj raspodeli političkog uticaja svetskih sila. Uprkos nekim “čudnim” evropskim izveštajima o Srbiji ona je je na evropskom putu ali taj put mora biti u najboljem interesu i Srbije i EU jer je to jedina mera pravih odnosa koja na kraju može da rezultira da Srbija bude punopravni član evropske porodice a da se ne odrekne svojih vitalnih i nacionalnih interesa. A jel’ Srbija traži mnogo? Samo kao i svi drugi, ništa manje ni više. Da se se ne odriče svoje teritorije, da traga za kompromisnim rešenjem i u konačnom da razvije najbolje odnose sa Kinom i svim drugim prijateljskim zemljama. Jer kada iz Evrope kritikuju Srbiju zaboravljaju da imaju mnogo veću trgovinsku razmenu sa tom istom Kinom od Srbije. Na kraju da napišem onu više puta ponovljenu latinsku sentencu “što je dozvoljeno Jupiteru nije volu”. U ostalom samo neka svi rade svoj posao.

dr Zlatko Lutovac / Lučani Info